Ázsia > India: Arany Háromszög és Varanasi
India egyik legismertebb része a Delhi, Jaipur és Agra által körülhatárolt Arany Háromszög térsége. Aki most utazik először Indiába, annak legszívesebben ezt a térséget ajánljuk. Hogy miért? Mert India annyi meglepetést tartogat látogatóinak pozitív és negatív értelemben egyaránt, mely egyszerre szinte felfoghatatlan. Ezért jó, ha legalább a néhány, szinte mindenki által ismert látnivaló egyfajta „biztos pontként” szolgál utunk során.
1. nap Delhi
Érkezés Delhibe a hajnali órákban. Transzfer a szállodába, majd egy kis pihenés után városnézés Delhiben: az első világháborúban elesett indiai és brit katonák emlékére emelt India-kapu, a közel 3 km hosszú fallal körülvett Vörös Erőd, az ország legnagyobb mecsete a két 40 magas minarettel rendelkező Jama Masjid és Gandhi emlékműve. Ebéd után a Humayun síremlék megtekintése, ahol utunk során először láthatjuk a mughal építészeti jellemzőket, melynek legcsodálatosabb példája a Taj Mahal lesz.
2. nap Delhi – Jaipur (258 km)
A várost a 18. században építették a régi hindu szabályoknak megfelelően, hogy egy színekben gazdag tartomány fővárosa legyen. Az egész várost rózsaszínűre festették Albert herceg 1853-as látogatására. Szállás Jaipurban.
3. nap Jaipur
Reggeli után kirándulás az Amber erődhöz. Az Aravalli-hegyek között 130 m magasan fekvő erőd 11 km-re északra fekszik Jaipurtól. Az erődbe elefántháton utazhatsz fel. A látogatás után fotószünet a Szelek palotájánál (Hawa Mahal): a 18. századi ötemeletes épületen 953 ablak tette lehetővé, hogy a királyi család hölgytagjai minden eseményt lássanak, de közben ne látszódjanak. Természetesen a belső lépcsőn te is felmehetsz, hogy megtudd, mit láttak a hölgyek az ablakból. Délután a városi palotát tekintjük meg, majd a Jantar Mantarba látogatunk. Ez utóbbi épületet az asztrológuskirály II. Jai Singh hozta létre. Szállás, mint előző este.
4. nap Jaipur – Agra (240 km, kb. 6 óra)
Reggeli után továbbutazás Agrába. Útközben megálló Fatehpur Sikri városában. Nem annyira tisztázott, hogy a várost miért hagyták el lakói oly hirtelen, de a hindu és perzsa mintákat megjelenítő templomok, lakóházak és hivatali épületek csodálatosak. Érkezés után a szállás elfoglalása Agrában. Később az agrai erőd megtekintése. Az erőd is a Yamuna-folyó partján áll, számos palota és a csodálatos Gyöngymecset is itt látható. További érdekessége, hogy a Taj Mahal építtetőjét időskorában ide börtönöztette be fia. „Cellájából” tiszta időben csodálatos kilátás nyílik a folyó túlpartján fekvő síremlékre.
5. nap Agra
Indiai utazásunk egyik fénypontja, a Taj Mahal meglátogatása napkeltekor. A fehérmárványba öntött szerelmi vallomás színe a fényviszonyoktól függően változik, ezért igen kedvelt fotótéma. (Péntekenként zárva.) Később szabadprogram Agrában.
6. nap Agra – Jhansi – Khajuraho
Reggeli után transzfer a vasútállomásra, utazás expresszvonattal Jhansiba , ahonnan közúton folytatódik az út Khajurahoba. Útközben megálló a Betwa-folyó partján fekvő, Orchhaba. A turisták által kedvelt festői városban különleges kőalakzatok figyelhetők meg. Érkezés késő délután Khajurahoba, ahol az erotikus domborművekkel díszített templomokat láthatod. A szexuális tartalmú szobrok és díszítések jelentését, okát és szimbolikáját különféleképpen magyarázzák. A szállás elfoglalása.
7. nap Khajuraho – Varanasi (repülővel)
Reggeli után a keleti templomcsoport (Parsvanatha, Adinatha, Saninatha) megtekintése: ezeket a templomokat a legszebb hindu istenek és istennők figuráival díszítették. Ezután a nyugati templomcsoport megismerése következik, ahol a hindu táncosok, zenészek és alakok szinte életre kelnek. Később transzfer a repülőtérre és utazás Varanasiban. Érkezés után a szállás elfoglalása.
8. nap Varanasi
Kora reggel hajóút a Gangeszen: a város hangulata egészen különleges napkeltekor. A hajó több, mint 100 ghat és számtalan királyi palota előtt halad el. Hívők ezrei fürdenek a folyóban, míg mások édességeket és virágokat tesznek a szent vízre. Késői reggeli után a szent város legjelentősebb templomainak és épületeinek megismerése következik. Egyedülálló a Bharat Mata templomban látható márványból faragott India térkép dombormű. Később az ország egyik legnagyobb buddhista központjába, Sarnathba érdemes kirándulni, ahol Buddha az első szentbeszédét tartotta.
9. nap Varanasi – Delhi
Menetrendtől függően szabadidő, majd utazás repülővel Delhibe. Érdemes felkeresni a Lótusz templomot, ami alakja miatt különleges; a Birla Mandirt, mely a város leghíresebb hindu temploma vagy a Gandhi múzeumot. Az indiai élmények lezárásaként látogass el a Kingdom of Dreams-be, India első élőshow-műsoros szórakoztatóközpontjába, ahol egy igazi bollywodi musical showt láthatsz.
10. nap Delhi
Menetrendtől függően transzfer a repülőtérre.
Sáfrány
A fűszerek királya, a királyok fűszere
A sáfrány (krókusz) a virág szárított vörösesbarna, aromás illatú bibéje, ez a kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színezi. Az Indiából származó sáfrány tárolható el legtovább.
Már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A régi rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. Nagy Sándor seregében a sebek gyógyításában alkalmazták. A régi kínai szövegekben gyógyszerként említik.
Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak, első írásos magyarországi említése 1429-ből való. Mátyás király idejéből Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek között említi a borssal és a gyömbérrel. A sáfrányt a középkorban ruhanemű festésére is használták, és a hamisítókat máglyán égették el.
A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik.
Nem minden sáfrány alkalmasak fűszernek. Minden elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg. 150.000 virág ad 5kg friss vagy 1kg száraz sáfrányt, és 1000 négyzetméternyi területről lehet begyűjteni ennyi termést kézzel. Ez egy szakképzett sáfrányszedő munkásnak körülbelül 25 napig tart.
A sáfrány több mint 150 illó aromaanyagot tartalmaz. Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet.
A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmir államban termesztik. Az Indiai sáfrányfeldolgozás jelentősen különbözik a világ más tájain szokásos modernebb módszerektől. Az Indiai sáfrányszedési tradíciók szerint a bibeszálat teljesen felhasználják, és természetes módon szárítják a napon. A sáfrányt vízbe téve szortírozzák. A víz aljára merülő szálak a legjobb minőségűek, az úszkáló szálak a gyengébbek. A kasmíri sáfránynál három minőséget különböztetünk meg: az első a Shahi, a második a Mogra, a harmadik a Lachha.
Mangó
A mangó a gyümölcsök királya hivatalosan is India nemzeti gyümölcse. A legenda szerint, Buddha egy mangó fa alatt találta meg végső nyugalmát, és máig egy mangó ligetben pihen
Az igen édeskés gyümölcsnek több száz, különböző méretű, formájú és színű fajtája ismeretes, több válfaját uralkodókról, drágakövekről, városokról, vagy egyszerűen csak a színükről, aromájukról nevezték el. Indiában időtlen idők óta termesztik. Az élénksárga és pirosas színek között váltakozó mangó fán terem, amelynek ültetésétől számítva körülbelül öt éven belül termőképes is. Ősszel, valamint nyár végén (Indiában: május) érik, de ettől függetlenül gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Levelei mérgezőek, amelyek megölik a marhákat és egyéb legelésző állatfajokat. Ezért annak, vagy törzsének és bármilyen törmelékének égetése sem javasolt, mivel a mérges füst súlyos tüdő és szemártalmakat okozhat. Magának a gyümölcsnek a fogyasztása viszont kifejezetten ajánlott, mivel tele van különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csonthéjas vázának belseje rejti a friss, ehető részt illetve a magot. Zöld korában rengeteg C-vitamint tárol, aztán ahogy érik, a béta-karotin értéke is fokozódik. Héja nem alkalmas fogyasztásra, de ahogy összes többi részét, úgy ezt is jótékonynak találják és alkalmazzák a népi gyógyászatban. Állítólag képes csökkenteni a rákos daganatok méretét.
Az indiai konyha megszámlálhatatlan receptben használja. A helyi boltok polcain megtalálható a dobozos mangó juicetól kezdve, a mangós corn flakesen át, a mangós joghurtig minden. Tálalják a mangót saláták részeként; a virágából nyert mézet, önmagában is eszik. Az aam panna ital, a nyers, zöld mangóból készül, és kiváló hűsítőital az indiai hőségben.
A távol-keleti országokban mindig is a szerelem jelképe, a gyermekáldás megsegítője volt. Gyakran tűnik fel hindu esküvőkön is. Újévkor a házakat és azok bejáratait friss mangó levelekkel díszítik, amelyek áldást jelentenek az ott lakókra. A hinduk bizonyos szent ünnepeken a mangó fa ágaival mossák fogaikat, annak ellenére, hogy mérgező.
Nagy Sándornak is szerette ezt a gyümölcsöt. Az észak-indiai Mogul Birodalom királya uralkodása alatt több mint százezer mangó fát ültetett a Bihar állambeli Darbhangában.
Tea
A teanövény Kínából terjedt el. Európába először a XVII. század elején került, és Indiában csak a XIX. században honosították meg az angolok. A világon évente 2,6 millió tonna teát termelnek; a legtöbb teát Indiában termelik, 800 ezer tonnát.
Indiai hamburger
A hindu vallás hívei általában nem esznek marhahúst, ezért a hamburgerek bárányhúsból készülnek Indiában. A Maharaja Mac néven futó Big Mac mellett zöldségfasírttal töltött vegetáriánus burgert is készít a McDonalds.
Indiai szavak
Indiában régi szokás a fej olajos masszírozása. Az illóolajokkal, gyógynövénykivonatokkal vegyített olaj a hajnak is, a fejbőrnek is jót tesz, a masszírozás pedig élénkíti a fejbőr vérkeringését. Cshámpó, így utasított szolgáját a gazdag ember, hogy masszírozza meg a fejét. Az angol gyarmatosítóknál ez shampoo alakban rögzült és így terjedt el a többi európai nyelvben is a hajolaj megnevezéseként.
A pizsama szót is az angolok hozták Indiából, ahol ma is népszerű viselet a pájdzsámá, amely perzsául azt jelenti, a láb ruhája. Ezt a bő és lenge férfinadrágot általában a kurtá nevű hosszú inggel hordják.