Dél-Amerika > Brazília: Körutazás Riótól az Amazonasig
Az országról a karnevál, a szamba és a foci révén mindenkinek van elképzelése, ez az út abban segít, hogy további részleteket is megtudhass. A gyarmati időkből fennmaradt óvárosok, a modern felhőkarcolók és a nyomorúságos favelák; az Iguassu-vízesés, az Amazonas vidéke és a képeslapra illő gyönyörű tengerpartok mellett még számtalan arca van Brazíliának.
1. nap Érkezés Rio de Janeiroba.
Érkezés után transzfer a szállodába, a szoba elfoglalása, szabadidő.
2-3. nap Rio de Janeiro
A tengerpart és az őserdő által határolt, a világ 7 csodája közé is sorolt városban számtalan látnivaló van: a Corcovado-hegyen felvonóval juthatsz a csúcsra, ahonnan gyönyörű panorámában lehet részed a Krisztus-szobor mellett; a Cukorsüveg-szikláról pedig Rio mellett a Krisztus-szobrot is jobban láthatod. A Botafogo-öböl, a Flamengo park, a nemzeti könyvtár, a színház, a Szépművészeti múzeum, a riói karneválok színhelye a Sambodrom, a világ legnagyobb stadionja a Maracana, az Ipanema-negyed, a favelák, a felhőkarcolók és a luxusvillák negyede is megér egy látogatást. A közelben a szubtrópusi vegetációt és közel 8000 növényfajt bemutató botanikus kertbe vagy szép időben a tengerpartra is ellátogathatsz. Egyik este egy szambashows vacsoraesten is részt vehetsz.
4. nap Rio de Janeiro – Iguassu
Utazás repülővel a kontinens legismertebb látnivalójához, az Iguassu-vízeséshez. Az Argentína, Brazília és Paraguay határán fekvő vízesésrendszernek közel 275 tagja van, melyek közel 2,7 km hosszan sorakoznak egymás mellett. Kirándulás a határok találkozási pontjához és a közeli esőerdőben az orchideák és broméliák közti kisebb vízesések mellett az U alakú Ördögtorok szakadékhoz.
5. nap Iguassu
Kirándulás a vízesésrendszer argentín oldalán, ahol alulról és felülről is látható amint a hatalmas víztömeg átlag 60 métert zuhan. Több kilátópontot érdemes bejárni, de csónakázhatsz is a vízen vagy helikopteres túráról nézheted meg ezt a gyönyörű természeti látványosságot. Érdemes felkeresni a Parana-folyón épült vizierőművet is, mely a világon a legnagyobb.
6. nap Iguassu – Manaus
Utazás repülővel (átszállással) Manausba, az Amazonashoz. Ha az út során Sao Pauloban kell átszállni, akkor érdemes egy rövid városnézést is beiktatni: Higienopolis modern felhőkarcolói, a Kormányzói palota megismerése mellett az óvárost és a katedrálist mindenképpen látni kell. Manausban ismerkedés az érintetlen növény- és állatvilággal. A városi Operaház egyik előadását is érdemes megtekinteni. A városi szálloda helyett erdei lodge-ban is meg lehet szállni, hogy autentikusabb képet kapjuk a térségről.
7-8. nap Manaus/Amazonas vidéke
A folyón a napfelkelte, Manausban a spanyol stílusú házak és az operaház megtekintése után kirándulás a Vizek találkozásához. A Rio Negro és az Amazonas találkozásánál a különböző színű vizek keveredése festői látvány. Egy természettudós vezetésével gyalogos túra az esőerdőben: az egyedülálló élővilág megismerése, és találkozás az amazonasi bennszülöttekkel. A vezető az állatok ismertetésén túl azt is bemutatja, hogy melyik növény mire használható pl. gyógyszerként, fertőtlenítőként vagy festékként. Életreszóló élmény a piranha-horgászat és az éjszakai aligátorles is.
9. nap Manaus – Salvador de Bahia
Menetrendtől függően szabadidő, majd utazás repülővel Salvador de Bahiába. Brazíliában ez a város a Boldogság fővárosa, amit jó néhány zenei fesztiválon, karneválon és táncos rendezvényen bizonyítanak. Ide érkeztek az első telepesek, ma pedig az ország -harmadik legnépesebb városa Rio és Sao Paulo után. Történelmi belvárosában 17-18. századi portugál, koloniális stílusú épületek sorakoznak, melyek az Unesco Világörökséghez tartoznak. A városnézés során a kókuszból, maniókából vagy pálmaolajjal készült brazil ételkülönlegességeket is kóstold meg! Ha az adhoc előadások alatt kedvet kaptál, feltétlenül nézz meg egy professzionális capoeira-bemutatót is! (ha még lelkesebb vagy, akkor részt vehetsz egy pár órás tanfolyamon is.)
10-11. nap Salvador de Bahia
A város megismerése: főbb történelmi nevezetességei a Sao Pedro templom, a Castor Alves tér és Terreiro de Jesus (a különleges téren hat templom áll), az alsó és a felső város látványosságai a világítótorony, Pelourinhoban a régi rabszolgapiac területe, számtalan gyönyörű házikó és a kilátópontok, ahonnan elképesztő látvány nyílik a városra és az óceánra. A kis templomokba, a könyvtár-épületekbe és a múzeumokba is térj be, ha van rá időd. A városnézés után pedig valamelyik közeli tengerparton pihenhetsz.
Salvador környékén Cachoeriában a brazil barokk stílusú koloniális épületeket láthatod, Mangue Secoban az óceán mentén elterülő fehérhomokos területen mesés strandokat és mangrove-erdőket ismerhetsz meg.
12. nap Hazautazás
Hivatalos nyelv: Portugál
Népcsoportok:
európai leszármazottak (55%), mulattok (38%), afrikai leszármazottak (6%)
Időjárás
Brazíliát északon az Egyenlítő, délkeleten a Baktérítő szeli át, ezért legnagyobb részén trópusi éghajlat uralkodik. A meleg és nedves időjárás a meghatározó. A legdélebbi vidékek éghajlata mérsékelt égövi, ahol télen előfordulhat fagy és hó is. Az ország átlag hőmérséklete 20°C, és a hőmérséklet-ingadozás területenként alacsony.
Utazásra az április-június és augusztus-október közötti időszak a legalkalmasabb. Rio de Janeiroba a legjobb május és szeptember között ellátogatni, ilyenkor a hőmérséklet 22-32°C közé esik. A karnevál az utószezonban van, utána minden olcsóbb, és az időjárás is kellemesebb. Az esős évszakban december és március között a hőmérséklet 40 °C és magas a páratartalom.
Egészségügy:
A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Csak palackozott vizet vagy üdítőket igyál. Utcai árustól vásárolt friss zöldséget, gyümölcsöt, fogyasztás előtt palackozott vízzel meg kell mosni. Kerüld az utcai árusok kínálta ételeket.
Nincs kötelező védőoltás.
Pénz:
Brazília pénzneme a real (reais), amely 100 centavosból áll.
Legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az USA dollár Javasoljuk a pénzt a hivatalos pénzváltóknál, bankokban vagy utazási irodánál beváltani.
Időeltolódás:
-5 óra (márc.- szept.) -3 óra (okt. - febr.)
Biztosítás
Teljes körű egészség- és balesetbiztosítás megkötése ajánlott.
Biztonság
Ékszert az utazásra ne vigyél magaddal, és a készpénzt is olyan helyen hordd, ami nem elérhető mások számára. A favelláktól, vagyis a bádogvárosoktól tartsd távol magad.
Vízum, Vám
Magyar állampolgároknak vízum nélkül utazhatnak, amennyiben útlevelük a visszaérkezéstől számított hat hónapig érvényes és utazásuk nem haladja meg a 90 napot
Az értékesebb fényképezőgépeket és videókat rögzítsd vámáru-nyilatkozaton!
Javasoljuk, hogy minden utazó a legfontosabb okmányairól (útlevél adatoldala, jogosítvány, forgalmi engedély, zöldkártya) még indulás előtt készítsen fénymásolatot, másrészt azt olyan helyen tárolja, amely nehezen hozzáférhető.
Vásárlás
Az üzletek hétfőtől-péntekig 09.00-19.00, szombaton 09.00-13.00 között tartanak nyitva, a nagy bevásárlóközpontok este 10-ig. A boltokban csak készpénzzel lehet fizetni.
Ajándék ötletek: Amazonas vidéki gyöngyökből fűzött nyakláncok és táskák, Ceará-i csipke, marajói kerámia, amazoni függőágy, aranyfűből font táskák és ékszerek, zsírkő és csont faragványok, bőráruk, Sao Paolo-i szövetek, riói divatkellékek és az enyhe brazil szivarok.
Elektromosság:
Az elektromos hálózat változóan 110 és 220 V-os. Több hotel 110 V és 220 V-os konnektorral is rendelkezik. Célszerű adapter használata.
Gasztronómia
Az étkezés Brazíliában majdnem olyan érzéki, mint a tánc.
A reggeli könnyű, kenyér és vaj, gyümölcslé, néha gyümölcs, valamint kávé tejjel. Zamatos gyümölcseik: banán, papaya, ananász, graviola, acai, kesudió és maracuja.
A legfontosabb étkezés az ebéd, alapvetően hús, rizs, bab és utána a kávé. Brazíliában naponta még a legszegényebbek is esznek húst. A köret lehet: kukorica, rizs, bab és manióka.
A nemzeti étel az úgynevezett feijoada. Tábortűz fölött egy edénybe szárított marhahúst, füstölt kolbászt, marhanyelvet és sertéshúst órákon át párolnak, sok zsírral, sóval és babbal. Az így készült ételt megszórják pirított maniókával, és káposztával, és egy szelet naranccsal tálalják. A legtöbb étteremben állandó menü ebédre. Brazil nemzeti étel még a churrasco barbecue, a vegyes grillezett húsnyársól.
Nevezetes ételkülönlegesség a kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, valamint a caruru , ami egy hagymával és borssal ízesített zöldség. Kedvelt utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.
A churrascaria éttermek hihetetlen adagokat adnak, mindenféle húst kínálnak olykor még aligátort is. Ha olyan ételeket is ki akarsz próbálni, amiről halvány sejtelmed sincs, hogy egyáltalán létezik, térj be egy önkiszolgáló étterembe, ahol bármit megkóstolhatsz.
Brazília nemzeti koktélja a caipirinha. Alapanyaga a Cachaca cukornádpárlat, amit a cukornád kisajtolt levéből erjesztenek.
A brazil sör jellemzően világos, a csapolt sör neve chope vagy chopp (shoppi). Palackozott sörök: Brahma, Skol, Antartica, de a legjobb az Itaipava és a Bohemia. Az édeskés fekete sörük közül a Xingut érdemes megkóstolni. A legismertebb szénsavas és alkoholmentes gyümölcsturmix a Guarana Antarktisz. A különleges gyümölcsleveknek meg se szeri, se száma.
A 10% borravaló a számla tartalmazza. A feleslegesnek tűnő szolgáltatásokat végzők kizárólag a borravalóból élnek: parkolóhelyi kisegítők, üzemanyagtöltő asszisztensek, cipőtisztítók.
Jellemzők, érdekességek
- A zene Brazíliában mindenütt jelen van, akár a napfény. A brazil kultúra egyik lényeges eleme a zene. A szamba, a bossa-nova, a lambada, axe, pagoda, choro csak néhány a különböző ritmusokból, dallamokból, melyek az országban születtek.
- A kultúra ötvözi többek között az európai értékeket, az afrikai ritmust, az indián hagyományokat, a japán fegyelmet.
- A brazilok ismertek nyugodt életstílusukról és életimádatukról.
- Itt rendezik a világ legnagyobb „buliját” a KARNEVÁLT, ahol négy napon át a város minden sarkán táncolnak az emberek. Ezen kívül az év során több fesztivált is tartanak. A karnevál, a világ legnagyobb szamba fesztiválja, a favelákból indult hódító útjára, összehozza a gazdagokat és szegényeket, bőrszíntől függetlenül.
- A brazilok életében az egyik legfontosabb dolog a futball, amit nemzeti sportnak tekintenek. Rióban található a világ legnagyobb futballstadionja a Maracană. A helyi kedvelt sportok közé tartozik a capoeira, motocross és a strandröplabda.
- Rio de Janeiroban található a világ legnagyobb városi erdője a Tijuca Erdő, melyet teljesen a 19. század második felében újra ültettek.
Riói Karnevál és a szamba
Az első Riói karnevált, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé, az ország identitásának elemévé. A szamba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. A szamba dinamizmusa, és áradó életenergiája mindenkit magával ragad, nemtől és kortól függetlenül, gyakorlói 100%ig át adják magukat a táncnak és a zenének. A szamba zenéje 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája. Fő hangszerei (dobok, harangok) főként afrikai eredetűek, a gyors, élénk zene a táncos mozgást ösztönzi.
Jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg a Riói Karnevált. Minden idők leghíresebb karneválja, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália. A farsangi szezon alatt a riói karnevál idején Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba kap főszerepet, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon. A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt több hónappal kezdik a felkészülést. A karnevál idejére több százezer turista érkezik a városba.
Brazil kávé
Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, a világ éves kávétermésének több mint egyharmada innen származik. Szinte minden kávéban, a gyengébb minőségű bolti kávéktól a kifinomult eszpresszó-keverékekig megtalálható valamilyen százalékban és minőségben a brazil kávé. Brazília annyira kötődik és köthető a kávéhoz, hogy sokan azt hiszik, innen származik, pedig csak az 1700-as évek elején került át Francia Guyanáról az első kávécserje az országba.
Kezdetben a könnyebben megközelíthető, déli, tengerpart közeli területeken indult meg a termelés. Ahogy kiismerték a növény tulajdonságait, fokozatosan húzódtak északra, az egyenlítő közelébe az ültetvények, mivel ott jóval kisebb az aszály vagy a fagy veszélye. Egy országos fagy Brazíliában az egész világ kávépiacra kihat, mert a csökkenő brazil kávé kivitele meredeken emeli minden kávé árát.
Jellemzően 600-1200 méteres magasság közt termelik. A brazil kávék egyetlen közös tulajdonsága, a viszonylagosan alacsony savasság. Ez a tulajdonság jó esetben kerek, édes, lágy, ugyanakkor kifinomult ízérzetben jelenik meg.
A hagyományos értelemben vett brazil kávé nem kávéfajta, hanem egy válogatott kávékeverék.
Az alapanyagot általában száraz eljárással dolgozzák fel – melynek során a leszedett gyümölcsben szárítják meg a magokat. Ezzel növelik a szemek édességét Az így kezelt kávék esetében előfordulhat, hogy szárítás közben a gyümölcs elkezd rothadni és mikroorganizmusok támadják meg. Ilyenkor a mag is átveszi a romlott ízt, illetve erős, gyógyszeres íze lesz. Ezeket a gyógyszeres, leginkább jódhoz hasonlítható ízeket a nyugati vásárlók általában kerülik, de a közel-keleti és kelet-európai fogyasztók nagy része kifejezetten keresi és értékeli a kávéban. Ezért gyakran tudatosan idézik elő rothadási folyamatot.
Újabban többféle eljárással is állítják elő a kávészemeket:
A mosott vagy vizes eljárással, vízben áztatják-fermentálják a gyümölcsöt, ennek eredményeként könnyedebb és élénkebb lesz a kávé, és biztosan elkerülhető a gyógyszeres íz, igaz kevesebb édességgel.
A félig mosott eljárásnál eltávolítják a gyümölcshéjat, de a húst a magon hagyva szárítják meg. Ízében közelít a száraz módszerrel nyert, édes kávékhoz, de kevésbé telt és kerek.
A legújabb kísérlet szerint a gyümölcs szárítását a fán végzik, és csak utána szüretelik.
A legfinomabb brazil kávé a bourbon fajtát termő fiatal cserjékről származnak. Ezeken a cserjéken pici, kerekded szemek teremnek. Az ezekből főzött kávé lágy, selymes, savanykásan édes, fenséges ital. Érdekes, hogy ha már többször szüretelnek, akkor a brazil bourbon cserjéken a szemek egyre nagyobbak lesznek és veszítenek az aromájukból.
A pörkölés az a folyamat, aminek során előáll a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé. Így lesz a nyers ízből illat és aroma. A pörkölés magas hőmérsékleten történő száraz hőbehatást jelent, ami közben a kávébab fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül. A kávé a pörköléssel válik élvezhetővé, úgy, hogy a fajta eredeti jellegzetes tulajdonságai megmaradnak. A pörkölés felfedezése indította el a kávét világhódító útjára. A pörkölés során a legfontosabb fizikai változás, hogy a zöldkávébabok víztartalmának jó része elpárolog, és mindeközben a babok térfogata körülbelül 50%-kal nő. Ezáltal a pörkölt kávé szárazzá, porózussá, és őrölhetővé válik A pörkölésnek köszönhető az is, hogy a koffein felszabadul, ugyanis a nyerskávéban a koffein a csersavhoz van kötve.
Brazília több mint 2,2 millió hektáron termeszt kávécserjét, részesedése 30% százalék körüli a kávé világpiacon. Az ország kávéexportjának értéke több mint 1,5 milliárd dollár. Az éves termelés közel 2 milliárd kilogrammnyi.